Groep 5B

Kaas en boter maken
12 januari 2017
Vandaag ging groep 5B naar de kinderboerderij om daar te leren hoe we kaas en boter maken. We begonnen met het maken van onze eigen kaas. De melk was warm en daar werd zuursel en stremsel aan toegevoegd. En dan begon het wachten, de melk moest een half uur blijven staan om te 'stremmen'. In die tijd konden de kinderen gelukkig wel aan de slag met het maken van boter. Hier waren toch echt de spierballen voor nodig want je moest de room en karnemelk goed door elkaar schudden. De kinderen zagen dat dit vloeibare mengsel eerst slagroom werd en na nog meer schudden ze allemaal uiteindelijk een stukje boter in hun potje hadden zitten.
De boter en een lekker kaasje gingen we proeven en wat was het lekker!
Na het proces van de boter konden we weer verder met de kaas, we konden goed zien hoe alle stappen gingen maar gelukkig werd dit wel versneld aan ons verteld. Het maken van een kaasje duurt namelijk veel langer dan de 1,5 uur dat wij daar op bezoek waren.
Het was een heel leerzaam en lekker uitje naar de kinderboerderij.